OPREMA

Diagnostični aparati

oprema_diagnosticna_hematoloski_analizator

Laserski hematološki analizator (Laser Cyte–Idexx)

Analizo celotne krvne slike izdelamo zaradi ocene splošnega zdravstvenega stanja in odkrivanja različnih motenj kot so anemije, infekcije, zastrupitve.

Celotna krvna slika vključuje: število eritrocitov, retikulocitov, levkocitov, trombocitov, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), diferencijalno krvno sliko (podvrste levkocitov: neutrociti, eosinociti, basofilci, monociti, limfociti) ter hemoglobin in hematokrit. Analiza traja približno 8 minut.V

oprema_diagnosticna_biokemijski_analizator

Biokemijski analizator krvi in urina (Vet test - Idexx)

Omogoča pregled 26-ih biokemičnih parametrov krvi v 8 minutah: albumine, holesterol, laktat-dihidrogenaza (LDH), trigliceride, alkalnofosfatazo, kreatinin kinazo, lipazo, kreatinin v urinu, alanin-aminotransferazo (ALT), kreatinin, amilazo,gama-glutamiltransferazo (GGT), NH3, proteini v urinu, aspartat-aminotransferazo (AST), globuline, URIC(za ptice), sečnino, glukozo, celokupni bilirubin, LAC, celokupne serumske beljakovine, magnezij, anorganski fosfat, kalcij.

oprema_diagnosticna_analizator_krvnih_plinov

Analizator krvnih plinov in elektrolitov (Vet stat-Idexx)

Z njim ugotavljamo 13 krvnih parametrov:

 • elektroliti: Na, K, Cl,
 • pH krvi, tHb, Ca++, Glukozo
 • krvne pline: PCO2, tCO2, HCO3-, , PO2, SO2,..
oprema_diagnosticna_analizator_motenj_strjevanja

Analizator motenj strjevanja krvi (Coag Dx- Idexx)

Pokaže vzroke motenj strjevanja krvi, ki so lahko tudi posledica zastrupitve z dikumarinskimi preparati (strup za miši). Z njim določamo protrombinski čas (PT) in aktiviran delni tromboplastinski čas (APTT).

oprema_diagnosticna_rtg

Digitalni RTG aparat (EcoRay DR FDX-900VET)

Najnovejša pridobitev Veterinarske postaje je nov direktni digitalni RTG aparat. Razlika med klasičnim rentgenom in digitalnim je v tem, da je slika pri digitalnem aparatu na računalniškem ekranu prisotna že v nekaj sekundah po ekspoziciji. Slike so zelo kvalitetne in se jih lahko kasneje obdeluje in shranjuje v arhiv na računalniškem sistemu ali na CD disk. Slike je možno pošiljati tudi v elektronski obliki. Ker so časi ekspozicije nižji, je tudi doza žarčenja nižja, kar pripomore k večji varnosti pacienta in osebja. Filmov ni potrebno razvijati, zato ne uporabljamo kemikalij in ne onesnažujemo okolja.

Pred slikanjem je včasih potrebno žival pomiriti ali anestezirati.

oprema_diagnosticna_ultrazvocni_aparat

Ultrazvočni aparat

Ultrazvočne aparature, s svojimi sondami proizvajajo ultrazvok, visokofrekvenčni zvok, s frekvencami višjimi od 20 kHz, ki za preiskovani organizem nima škodljivih učinkov. Uporaba ultrazvoka je izredno široka, saj z njim lahko preiskujemo jetra, ledvice, srce, ožilje, reprodukcijske organe, zarodke ipd.

Na naši veterinarski postaji uporabljamo štiri ultrazvočne aparature. Dve sta namenjeni za terensko delo, dve pa za delo v ambulanti. Aparati so opremljeni z različnimi sondami, ki so ključni del vsakega aparata za ultrazvok, saj nam služijo kot oddajniki in sprejemniki ultrazvočnega valovanja. Ključnega pomena je tudi dobra računalniška podpora, ker obdeluje informacije, ki jih sprejema sonda.

oprema_diagnosticna_ekg_aparat

EKG aparat

Elektrokardiografija je hitra, preprosta in neboleča preiskava, med katero se električni impulzi iz srca ojačajo in zapišejo na tekočem traku papirja. EKG uporabljamo skupaj s kliničnim pregledom in drugimi preiskavami pri odkrivanju različnih obolenj srca. Veterinar na osnovi EKG-ja lahko ugotovi, ali srce bije enakomerno, ali je moteno prevajanje impulzov v srcu, prisotnost prirojenih srčnih napak in bolezni zaklopk.

oprema_diagnosticna_tonopen

Tonopen vet

Je elektronska aparatura za merjenje intraokularnega pritiska. Z nežnim dotikom roženice izmeri pritisk v očesu. Priporočljive so redne letne meritve očesnega pritiska pri genetsko predisponiranih pasmah, kakor tudi pri vseh primerih rdečine očesa ob poškodbah glave in oči ter pri starejših živalih.

oprema_diagnosticna_mikroskop

Mikroskop

Z mikroskopom pregledujemo predvsem tkiva, telesne tekočine in izločke, kjer iščemo mikroskopsko majhne bakterije, glivice, opazujemo očem nevidne mikro spremembe v tkivih ali priosotnost različnih tujkov, kristalov v telesnih tekočinah. Z mikroskopom ugotavljamo prisotnost različnih vrst parazitov v tkivih, iztrebkih…

oprema_diagnosticna_urinski_analizator

Urinski analizator

Z njim ugotavljamo vsebnost eritrocitov, levkocitov, proteinov, bilirubina, specifično težo in ph urina,nitrite, ketone in urobilinogen v urinu. Postopek je zelo enostaven. V preiskovani urin pomočimo testni trak in ga vstavimo v aparaturo. Rezultat analize se v nekaj sekundah izpiše na tiskalniku.

Endoskop (Karel Storz)

Je dolg, tanek instrument, ki vsebuje optične leče za prenos slike in ga je mogoče uvesti v telo. Skozi leče je mogoče opazovati tkiva v notranjosti telesa. Tkiva lahko opazujemo direktno skozi leče endoskopa, ali pa preiskovano področje snemamo s kamero in jo opazujemo na ekranu. Endoskopija je zelo varna, minimalno invazivna preiskava.

UV Woodova svetilka za pregled na mikrosporijo

Woodova svetilka je v veterinarski dermatološki praksi namenjena za ugotavljanje mikrosporije, glivične bolezni kože (psov, mačk, malih glodalcev, konj). Svetilka oddaja ultravijolično svetlobo, ki se filtrira skozi nikljev ali kobaltov filter. Če bolno žival pregledamo v svetlobi te svetilke, opazimo značilno rumenozeleno fluoresciranje prizadetih dlak. V bistvu fluorescira presnovek gliv "Triptofan" in sicer samo na živih dlakah. Žal preiskava z Woodovo svetilko v 36 % primerov ne odkrije mikrosporije, posebno, če poteka le-ta v latentni obliki. Živali pregledujemo v temnem prostoru.

Refraktometer

Z njim na hiter in zanesljiv način odčitamo stanje ključnih telesnih tekočin. Lahko odčitamo specifično težo urina in nekaterih ostalih telesnih tekočin ter skupne beljakovine v urinu, krvi in nekaterih ostalih telesnih tekočinah.

Ostali aparati

oprema_ostali_anestezijski_aparat (1)

Anestezijski inhalacijski aparat Matrx (izofluran)

Zavedamo se, da lastnika skrbi varnost hišnega ljubljenca med posegom, kjer je potrebna splošna anestezija.

 • Zaradi tega pred posegom opravimo natančen klinični pregled živali.
 • Veterinar lahko predlaga tudi hematološke in biokemijske preiskave krvi, da preveri stanje notranjih organov.
 • Za vzdrževanje hidracije in krvnega pritiska ter podporo notranjim organom živali dobijo infuzijo.
 • Individualno izberemo primerno pomirjevalo in protibolečinsko sredstvo, ki pomagata pri sprostitvi mišic in znižata odmerek anestetika, ki ga pacient dobi v anesteziji.
 • Za uvod v splošno anestezijo uporabljamo novejše hitro delujoče intravenozne anestetike.
 • Po vstavitvi endotrahealnega tubusa živali vdihavajo mešanico hlapnega anestetika izoflurana in kisika v pravilnem razmerju s pomočjo anestezijskega inhalacijskega aparata.
 • Med anestezijo se paciente monitorira.
 • Naš cilj je zagotoviti hitro in varno okrevanje po posegu.
oprema_ostali_prenosni_zobozdravstveni

Prenosni zobozdravstveni stroj iM3

Deluje s pomočjo kompresorja na stisnjen zrak in poganja turbinski kolenčnik, na katerega nasadimo različne vrste zobnih svedrov. Omogoča izredno visoke hitrosti, da s svedri pod visokimi obrati odstranimo npr. zlomljene zobne korenine ali razrežemo zob, da ga lažje odstranimo ali pa pripravimo kavitete za plombiranje zob. S posebnim diamantnim diskom lahko režemo zobe in krajšamo sekalce pri glodalcih.

oprema_ostali_prenosni_ultrazvocni_odstranjevalec

Ultrazvočni aparat za odstranjevanje zobnega kamna

Z njim odstranimo mineraliziran, trd zobni kamen in obloge z zobnih površin, nad in pod dlesnijo. Trde zobne obloge čistimo z inštrumenti in z ultrazvočnim aparatom. Ročni inštrumenti se danes praktično ne uporabljajo več, ker je ultrazvočni (UZ) aparat veliko učinkovitejši. UZ aparat deluje tako, da mu konica niha z malo amplitudo in veliko frekvenco in s tresljaji razbija trde zobne obloge. Za seboj po navadi pusti sled, ki jo je potrebno s polirnikom in polirnimi pastami spolirati po končanem odstranjevanju oblog.

oprema_ostali_Vitalife

Aparat za elektromagnetno resonančno terapijo firme Vita life

Zdravljenje s pulzirajočim magnetnim poljem je učinkovito in povsem naravno zdravljenje, brez stranskih učinkov. Pulzirajoča magnetna polja lahko zaradi svojih lastnosti prodirajo skozi materijo in lahko vplivajo na vsako celico v telesu. Zdravilno delovanje magnetnih polj se je začelo pred desetletji ponovno uveljavljati kot dopolnilno zdravljenje v konvencionalni kot tudi alternativni medicini in veterini.

oprema_ostali_monitoriranje

Aparat za monitoriranje

Med operacijami, ko je pacient v globoki anesteziji, je potrebno pacienta nadzorovati. To lahko počnemo do neke mere brez pripomočkov, vendar za natančno opazovanje in nadziranje življenjskih funkcij pacienta uporabljamo aparat, ki nepretrgoma opravlja različne meritve: kontrakcije, ritem in frekvenco bitja srca, zasičenost krvi s kisikom, telesno temperaturo in krvožilni pritisk, frekvenco nihanja CO2 v izdihanem zraku ter ritem in jakost dihanja.

oprema_ostali_elektroskalpel

Elektroskalpel

Je instrument za rezanje in koagulacijo tkiv. Deluje na podlagi visoko frekvenčne električne napetosti. S pomočjo takega rezila so rezi manj krvaveči in niso potrebne ligature krvnih žil, kar pomeni manj tujkov v organizmu in hitrejše delo. Največkrat se uporablja v kirurgiji dobro prekrvavljenih tkiv (mišice, podkožje) in pri koagulaciji krvnih žil.

oprema_ostali_infuzija

Infuzijska črpalka

Je elektronska aparatura za nadzorovano in precizno dovajanje infuzijskih tekočin v krvožilni sistem pacienta.

oprema_ostali_aspirator

Električni kirurški aspirator

Je aparat za odstranjevanje krvi, izločkov, eksudatov predvsem iz ran in telesnih votlin živali.

Vprašanja?

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam odgovorimo v najkrajšem možnem času.