DIAGNOSTIKA

Klinična diagnostika

Vključuje temeljit pregled oči, ušes, kože ter pregled krvožilnega, gastrointestinalnega, živčnega in mišično skeletnega sistema. Pregled vključuje lahko tudi analize krvi, s katerimi ugotavljamo delovanje ledvic, jeter, trebušne slinavke ter žlez z notranjim izločanjem (ščitnice in nadledvičnih žlez). Kadar je potrebna nadaljnja diagnostika, predlagamo lastniku še dodatne preglede kot rentgensko slikanje, endoskopijo, pregled z ultra zvokom ali operacijo.

 

Laboratorijska diagnostika

Cilj vsake laboratorijske analize je pridobitev točnega in zanesljivega izvida, ki bo pokazal, če so v fizioloških funkcijah in procesih nastopile spremembe. Pri laboratorijskih analizah krvi ločimo dve vrsti analiz: tiste, ki so usmerjene na ugotavljanje vrste, števila, oblike in medsebojnega odnosa krvnih celic (krvna slika, hematološki parametri ) in tiste, s katerimi ugotavljamo biokemijsko sestavo krvi in s tem povezano delovanje in stanje posameznih organov in tkiv.

 • hematološke preiskave Več...
 • biokemijske preiskave krvi Več...
 • preiskave urina: kemijsko analizo urina pregledujemo s testnim trakom, z mikroskopom pregledujemo sediment v urinu in z biokemijskim analizatorjem ugotavljamo določene biokemijske parametre urina kot so kreatinin in beljakovine.
 • plinske analize krvi Več...
 • koagulacijske preiskave krvi Več...
 • citološke preiskave
 • parazitološke preiskave krvi, kože, blata
 • imunološke preiskave
 • hitri testi za ugotavljanje prisotnosti antigena oziroma protiteles pri kužnih boleznih psov in mačk za naslednje bolezni:
  • virus mačje levkoze (FeLv)
  • virus mačje imunske pomanjkljivosti (FIV)
  • kužni peritonitis mačk
  • mačja kuga
  • dirofilarioza
  • borelioza
  • anaplazmoza
  • ehrlihioza
  • parvoviroza
storitve_malezivali_diagnostika

Ultrazvočna diagnostika

Preiskava z ultrazvokom je neinvazivna medicinska tehnika, s katero lahko dobimo vpogled v notranjost mehkih tkiv. Z ultrazvokom ugotavljamo velikost, strukturo, videz ter delovanje notranjih organov. Z ultrazvokom ugotavljamo različne tvorbe, tumorje, ciste, abscese, tekočino v prsni in trebušni votlini, vnetne spremembe organov, kamne v mehurju, ugotavljamo brejost živali, vedno pogosteje pa ga v veterini uporabljamo na področju kardiologije. Ker je metoda neboleča, živali običajno ne pomirimo ali anesteziramo. Živalim z dolgo in gosto dlako je potrebno predhodno obriti trebuh.

Sliko lahko shranimo v računalnik, shranimo na CD, DVD ali pa natisnemo na posebnem tiskalniku.(slika monitorja)

Rentgenska diagnostika

Z rentgensko diagnostiko (RTG aparat) si veterinarji pomagamo pri postavljanju diagnoze. S pomočjo različnih tehnik slikanja lahko slikamo skoraj vsak organ v telesu ter na ta način spremljamo bolezen ali poškodbe organov. Rutinsko se uporablja pri postavljanju diagnoz na kosteh in pri ugotavljanju sprememb v prsni in trebušni votlini. Vse sisteme v organizmu lahko rentgensko slikamo in primerno interpretiramo: gastrointestinalni (želodec, črevesje), urogenitalni (mehur, prostata, maternica), respiratorni (pljuča) in kardiovaskularni sistem(srce).

EKG diagnostika

Bolezni srca se pojavljajo pri živalih vseh starosti. Pri mlajših psih in mačkah so te težave posledica prirojenih srčnih napak, pri starejših živalih so pridobljene in tudi pogostejše. Pri pridobljenih gre najpogosteje za kronično bolezen srčnih zaklopk, ki bolj pogosto prizadene manjše in srednje velike pasme psov in za dilatativno kardiomiopatijo predvsem pri velikih in gigantskih pasmah psov. Mačke najpogosteje obolevajo za hipertrofično kardiomiopatijo.

Te bolezni so kronične in progresivne in v določenem času nastopi kongestivno popuščanje srca, ko srce ni več sposobno v zadostni količini in z dovolj visokim pritiskom črpati kri v pljuča in po telesu. Pri takih živalih se tekočina nabira v pljučih in v trebušni votlini. Živali s kongestivnim popuščanjem srca težje dihajo, se hitreje utrudijo, imajo slabši tek, hujšajo in pogosto suho kašljajo.

Težave s srcem lahko ugotovimo s kliničnim pregledom, dodatni diagnostični postopki kot so EKG (EKG aparat), ultrazvočna in RTG preiskava pa nam pomagajo pri ugotavljanju vzrokov težav.

Bolezen srca je resno zdravstveno stanje in le zgodnja diagnoza in primerna terapija lahko podaljša življenje hišnemu ljubljencu.

Endoskopska diagnostika

Ni rutinska preiskava, uporablja se samo v tistih primerih, ko rutinske preiskave ne pripeljejo do končne diagnoze. Z endoskopom lahko vidimo stanje vseh pregledovanih organov, istočasno pa lahko po potrebi odvzamemo vzorce tkiva za histološko in citološko preiskavo. Endoskopija je zelo varna, minimalno invazivna preiskava. Žival mora biti med pregledom v splošni narkozi.

 

Vprašanja?

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam odgovorimo v najkrajšem možnem času.