DELOVNI ČAS IN DEŽURSTVO

Postojna

Ponedeljek – petek 7:30 – 18:00
Sobota 7:00 – 12:00

Cerknica

Ponedeljek 11:00 – 15:00
Torek 7:30 – 15:00
Sreda 11:00 – 15:00
Četrtek 7:30 – 15:00
Petek 7:30 – 15:00
Sobota 8:00 – 12:00

Dežurna številka 05/ 700 1000

Storitve v salonu

V salonu za male živali izvajamo naslednje storitve:

STRIŽENJE

Striženje v salonu poteka po pasemskih standardih FCI. Prav tako se pred striženjem pogovorimo o željah lastnika in striženje prilagodimo vrsti in kvaliteti dlake, zdravju, počutju ter življenjskemu stilu lastnika in psa.

Pri delu uporabljamo profesionalno opremo, ki je varna, neškodljiva in primerna za posamezno pasmo. Prilagodimo se fizični in psihični kondiciji psa, tako da je obisk salona za psa čim manj stresen in naraven. Pri striženju s škarjami običajno uporabimo različne vrste in velikosti škarij. Predele okrog oči, tačk, repa in obraza strižemo večinoma z manjšimi škarjami. Pri striženju s škarjami dlako najprej zajamemo z glavnikom ali prsti, s katerimi določimo dolžino in šele nato strižemo. Dolgodlake pasme ne brijemo, ampak strižemo s škarjami. Kadar psa strižemo s strojčkom, moramo biti pozorni na to, da uporabimo pravilne vrste rezalnih glav.

Če se pes striže prvič, je zelo pomembno, da psa spoznamo z zvokom strojčka in vibracijami, ki jih čuti na telesu. Strojčki, ki jih uporabljamo v salonu, so anatomsko oblikovani, izdelani iz kvalitetnih materialov, se ne pregrevajo in so varni za uporabo. Če se kuža boji zvoka strojčka za striženje, ga ostrižemo ročno. Preden pričnemo s striženjem, s tipanjem pregledamo celotno telo in spoznamo njegovo anatomijo, morebitne izrastke, stanje dlake in kože ter tako preprečimo morebitne poškodbe. Brijejo se predvsem psi s kratko do srednje dolgo mehko dlako ali druge pasme zaradi zdravstvenih razlogov.

TRIMANJE

Trimanje je strokovni izraz za odstranjevanje odmrle dlake ali krajšanje dlake s posebnim pripomočki imenovani trimerji. Ta način krajšanja dlake in oblikovanje kožuha uporabljamo pri psih z ostro, trdo, ščetinasto ali resasto dlako. Najbolj primerna dlaka za trimanje je tista, ki je v kondiciji roling coat-a, kar pomeni, da je dlaka kožuha v treh različnih dolžinah. Pri trimanju vedno odstranjujemo le najdaljšo. Trimanje je priporočljivo ponavljati vsake 2-3 mesece. Dlaka, ki je v pravi kondiciji za trimanje, pri potegu v smeri rasti nežno in neboleče zapusti pasji kožuh.

KOPANJE IN SUŠENJE

Psa pred kopanjem temeljito skrtačimo in tako odstranimo umazanijo. Vsakemu kužku posebej sestavimo primerno kombinacijo šamponov glede na vrsto, kvaliteto dlake in kože. Uporabljamo Bubbles & Nature naravne šampone za poškodovano ali občutljivo kožo, šampone proti ušem in bolham, šampone za bele, rjave in črne kužke, šampone za kužke s suho kožo ali prhljajem, posebne preparate za mladičke in balzame. Po kopanju bomo vašega kužka obrisali s svežimi brisačami in ga strokovno osušili. Pse sušimo s profesionalno sušilno napravo Metro.

KRTAČENJE IN ČESANJE PSOV

V salonu imamo različne krtače in glavnike, ki se uporabljajo pri različnih pasmah glede na strukturo, kvaliteto in dolžino dlake. Ves uporabljen pribor po negi vsakega psa steriliziramo v UV sterilizatorju. Temeljito krtačenje in česanje je v salonu za nego psov nujno potrebno v primeru, ko je dlaka psa zavozlana. Do kože ne prihaja dovolj zraka, zato lahko pride do infekcij.  Zavozlanost moramo odstraniti takoj. V takšnih primerih vam odsvetujemo krtačenje in kopanje doma, saj je koža v teh primerih izredno občutljiva, po kopanju bi dlaka potrebovala tudi preveč časa za sušenje.

Če pa potrebujete strokovno pomoč vam v salonu svetujemo in razvozlamo dlako na način, ki za psa ne bo neprijeten ali boleč. Uporabili bomo naravne šampone, ki razkužijo obstoječe razjede in pospešujejo regeneracijo kože ter balzam za lažje razčesavanje sprijete dlake. Profesionalni Metro sušilec z difuzorjem nam omogoča lažje razvozlavanje dlak pod pritiskom (v primeru, da koža ni poškodovana).

V ekstremnih primerih, ko je dlaka preveč zavozlana je potrebno striženje ali britje psa. V salonu bomo preverili tudi prisotnost parazitov, ki so pogosto tudi vzrok različnih alergijskih obolenj.

NEGA TAČK, BLAZINIC IN KREMPLJEV

Psu moramo redno pregledovati njegove tačke in blazinice. Le-te ne smejo biti suhe in razpokane. V dolgo dlako med blazinicami se lažje ujamejo tujki, prav tako pa se ta dlaka hitro sprime zaradi hoje po umazanih površinah. Vse to vodi v vnetja kože na tačkah, kar je za pse izredno boleče. Psu v salonu ostrižemo predolgo dlako na tačkah in med blazinicami, odstranimo morebitne tujke ter blazinice negujemo z naravnim Bubbles & Nature mazilom, ki pripomore k regeneraciji poškodovane kože in jo ohranja zdravo.

Za zdravo strukturo tačk moramo redno krajšati kremplje. Kako pogosto krajšamo kremplje je odvisno od teže psa in od tega, koliko si jih s hojo zbrusi sam. Dolgi in zanemarjeni kremplji povzročajo deformacijo tačk, poleg tega pa se predolgi kremplji lahko tudi vrastejo v blazinico.

NEGA OBRAZA IN PREDELOV OKOLI OČI

Pri določenih pasmah (npr. pekinezerji, bokserji, angleški buldogi, mopsi ....) in vseh kužkih z gubami na obrazu, očistimo le-te, saj se tu pogosto nabirajo bakterije, ki v večini primerov vodijo k vnetjem in kožnim boleznim.

Pri nekaterih pasmah se v očesnem kotu pojavijo zatrdeli ostanki umazanije in solz, kateri so vzrok za vnetje oči . V salonu očistimo predel oči z naravnimi proizvodi. Čistilo Bubbles & Nature  dolgotrajno (pri redni uporabi) odstrani temno obarvanje dlake okrog oči, ki so vidne predvsem pri kužkih s svetlo dlako.

NEGA IN ČIŠČENJE UŠES

Tudi psom se v ušesih nabira ušesno maslo, ki ob ugodnih razmerah povzroči vnetje sluhovoda. Viseči uhlji pokrivajo ušesni kanal, in tako se ustvarja vlažno okolje, ki je idealno za razvoj bakterij in glivic. Psom očistimo ušesa s posebnimi čistili, če je potrebno odstranimo tudi dlake, ki rastejo iz sluhovoda.

PRAZNJENJE PARAANALINIH ŽLEZ

Analne žleze so žleze, ki se nahajajo v analnih vrečkah v mišičnini ob zadnjiku. Njihova naloga je proizvajanje izločka s specifičnim vonjem, s katerim psi označijo svoj teritorij in se vrstno prepoznajo med seboj. Nekateri psi imajo težave z naravnim praznjenjem paraanalnih žlez. Da je žleza polna lahko posumimo, če se pes npr. drsa po tleh, če si zvit kot presta skuša na vsak način polizati zadnjik, če mu sedenje povzroča nelagodje ali če si lovi rep. V salonu preverimo paraanalne žleze in jih po potrebi spraznimo.