DELOVNI ČAS IN DEŽURSTVO

Postojna

Ponedeljek – petek 7:30 – 18:00
Sobota 7:00 – 12:00

Cerknica

Ponedeljek 11:00 – 15:00
Torek 7:30 – 15:00
Sreda 11:00 – 15:00
Četrtek 7:30 – 15:00
Petek 7:30 – 15:00
Sobota 8:00 – 12:00

Dežurna številka 05/ 700 1000

Nasveti za konje

Cepljenja

Konje lahko s cepljenjem zaščitimo proti različnim boleznim kot je kužni kašelj, tetanus, steklina, antraks, virusno zvrgavanje…)

Kužni kašelj in tetanus

Influenca ali kužni kašelj je virusna, zelo nalezljiva in pogosta kužna bolezen kopitarjev, ki pa redko povzroči pogin. Znaki so povišana temperatura, suh, boleč kašelj in izcedek iz nosu. Inkubacija traja 1-3 dni.

Tetanus je akutna bolezen, ki ima pogosto smrten izid, povzroča pa jo živčni strup bakterije Clostridium tetani. Za bolezen, ki navadno izvira iz okuženih ran, so značilni otrdelost celotnega telesa in sunkoviti krči mišic. Otrdelost se navadno pojavi ob čeljustih in vratu, nato pa prizadene celotno telo. Konji so med živalskimi vrstami najbolj občutljivi na tetanus. Proti influenci cepimo žrebeta od 5. meseca starosti dalje. Cepljenje ponovimo čez 4–6 tednov in nato sledijo letna poživitvena cepljenja. Proti tetanusu cepimo žrebeta od 5. meseca starosti dalje. Cepljenje ponovimo čez 4–6 tednov, temu sledi ponovno cepljenje po 5 mesecih in nato letna poživitvena cepljenja.

Steklina

Cepljenje proti steklini konj je obvezno za kopitarje, ki se pasejo ali se ženejo na pašo na območje z izrazitim tveganjem za steklino. Območje z izrazitim tveganjem je območje, ki ga določi Veterinarska uprava Republike Slovenije na podlagi ocene tveganja za pojav stekline pri domačih živalih.

Antraks

Proti vraničnemu prisadu je treba obvezno, preventivno cepiti konje na antraksovih distriktih. Preventivno cepljenje je treba opraviti najmanj tri tedne preden se živali žene na pašo oziroma vsaj tri tedne pred pričetkom krmljenja živine s krmo, ki izvira z antraksovih distriktov. Na področju občine Postojna je antraksov distrikt na Planinskem polju.

Odpravljanje notranjih parazitov

Tudi konji imajo notranje zajedalce, proti katerim se lahko uspešno borimo z antiparazitiki, ki so na trgu v različnih oblikah (paste, granule, geli, injekcije) in lahko delujejo zelo specifično ali pa so širokospektralni.

Na okuženost konja vpliva zelo veliko dejavnikov:

 • starost konja: žrebeta in mladi konji so manj odporni na parazite, okuženost je večja;
 • lokacija: določeni paraziti so bolj pogosti na določenih področjih;
 • letni čas: nekateri paraziti npr. ličinke konjskih zoljev so aktivne le v spomladanskih mesecih;
 • potovanja: konji, ki potujejo na različne prireditve, so bolj izpostavljeni drugim okuženim konjem;
 • preobremenjenost pašnika: večje je število živali na določenem pašniku, večja je možnost okužbe;
 • druge vrste živali na pašniku: tudi druge vrste živali prenašajo parazite, ki lahko okužijo kopitarje.

Na podlagi vseh teh dejavnikov se odločimo za razpored dehelmintizacij. Priporočamo vsaj dvakrat letno odpravljanje parazitov in sicer pred spomladanskim izpustom na pašnike in pred ponovnim jesenskim prihodom živali v hleve.

Zaradi nastajanja odpornosti zajedalcev na antiparazitike je priporočljivo redno menjavanje preparatov.

Stomatološki posegi

Pri skoraj vseh konjih je značilno, da se na robovih kočnikov pojavljajo ostre konice (˝špice˝) zaradi načina žvečenja in zelo trde strukture sklenine. ˝Špice˝se pojavljajo na lični strani zgornjih kočnikov in jezični strani spodnjih kočnikov in so vzrok bolečin jezika, lic in dlesni zaradi vbodov in ureznin.

˝Špice˝ na kočnikih odstranjujemo z brušenjem. Najpogostejše orodje za odstranitev zobnih ˝špic˝ so ročne ali električne rašpe in posebna dleta. Natančen pregled konjskega zobovja je potrebno opraviti vsaj enkrat letno. Veterinar po kliničnem pregledu konja rahlo pomiri s pomirjevalom, ker je delo s pomirjenim konjem dosti lažje in manj nevarno za veterinarja in konja. V usta mu vstavi odpirač ter s posebno električno rašpo obrusi nastale konice in izravna grizne ploskve zobovja.

Klinični znaki bolezni konjskih zob so različni. Nekateri konji kažejo vidne znake bolečine in nelagodje, nekateri pa se na bolečino privadijo in ne kažejo prav nobenih znakov.

Volčje zobe po navadi odstranjujemo samo pri športnih konjih, saj ti ne povzročajo težav pri žvečenju, ampak pri rokovanju s konjem. Konji z odstranjenimi volčjimi zobmi so dosti bolj obvladljivi pri jahanju.

Znaki bolezni ustne votline in zobovja:

 • med hranjenjem jim hrana pada iz ust,
 • izguba teže,
 • povečano slinjenje,
 • neprijeten vonj iz ust,
 • nosni izcedek in otekline na obrazu ali dlesnih,
 • otresanje z glavo, slabše obvladovanje pri jahanju.

Najpogostejši zobni problemi:

 • ostre špice na kočnikih, ki povzročajo poškodbe lic in jezika,
 • zaostali mlečni zobje,
 • volčji zobje( povzročajo težave pri jahalnih konjih),
 • infekcije zob in dlesni,
 • prirojene napake,
 • bolezni dlesni.

Označevanje

Vsak kopitar mora biti označen v roku šestih mesecev po rojstvu. Kopitarja se označi z transponderjem oz. mikročipom. Mikročip je majhna kapsula, velikosti riževega zrna, z petnajstmestno številko konja, ki je unikatna ter omogoča lažjo identifikacijo konja. Vstavljanje je neboleče in hitro. Veterinar ga vstavi s sterilno iglo v vratni greben, približno na sredino vratu.

Umetno osemenjevanje kobil

V zadnjem času se rejci športnih konj pri nas in po svetu vedno bolj poslužujejo umetnega osemenjevanja kobil, saj je to edini način, da se reja konj izboljša. Z umetnim osemenjevanjem se nam omogoči osemenitev kobil z izredno kvalitetnimi žrebci. Naravni  pripust oz. najem žrebca bi pomenil previsok strošek za rejce, tako da je bolj smotrno kobilo osemeniti z ohlajenim oz. zamrznjenim semenom. Poleg dostopnosti kvalitetnih žrebcev ima umetno osemenjevanje številne prednosti:

 • osemenitev znotraj športne sezone
 • dostopnost semena ne glede na izvorno državo
 • omejitev širjenja bolezni
 • uporaba semena žrebcev, ki so postali nezmožni dajat seme oz so mrtvi

Na naši postaji vam nudimo osemenjevanje kobil z ohlajenim in zamrznjenim semenom, saj je osemenjevanje z zamrznjenim semenom doseglo napredek in uspešnost osemenitev je boljša. Pri izbiri in nabavi semena se posvetujemo z drugimi veterinarskimi postajami ter žrebčarnami po svetu.

Sezona osemenjevanja kobil se začne s 1. aprilom in traja do 1. avgusta. Osemenjujemo zdrave kobile, ki niso v žrebetni pojatvi ter kobile, ki niso v prvi pojatvi v tekoči sezoni. V isti sezoni so vam na voljo tri osemenitve, če kobila po prvi osemenitvi ne ostane breja. V ceno je vključeno hormonsko zdravljenje, če je potrebno. V primeru, da lastnik nabavi seme sam, mora dostaviti ustrezno dokumentacijo semena.

Osemenjevanje kobil lahko poteka na domu stranke, kjer mora stranka zagotoviti pogoje za nemoteno delo veterinarja (prostor za pregled kobile-stojnica). V tem primeru se stranki zaračuna potnina, ki jo veterinar opravi. Druga možnost osemenitve je na domu veterinarja, kjer so na voljo boksi za nastanitev kobil. V tem primeru mora lastnik kobile izstaviti ustrezno dokumentacijo kobile (ID z vnešenim pregledom za IAK) ter se z lastnikom hleva dogovori za oskrbo in hlevarino.

Zgodnje ultrazvočno ugotavljanje brejosti

V sodobnem konjeništvu se ultrazvočna diagnostika uporablja po celem svetu, saj nam predstavlja nepogrešljivo metodo pri uspešni reprodukciji kobil. S pomočjo ultrazvoka lahko odkrivamo nepravilnosti na rodilih kot tudi zgodnjo brejost kobil.

Kot vemo so kobile  sezonsko poliestrične živali, kar pomeni, da se njihov spolni ciklus začne spomladi in konča jesni. V tem času si sledijo redne pojatve pri zdravih nebrejih živalih vsakih 21 dni. V primeru odstopanj v pojatvenem ciklusu ali pri odkrivanju zgodnje brejosti se na naši veterinarski postaji poslužujemo ultrazvočnih pregledov. Zgodnjo brejost pri kobilah odkrivamo že od 12.-14. dneva po ovulaciji (ovulacija nastopi dan pred koncem pojatve). S tem omogočamo rejcem, da se v primeru nebreje kobile pravočasno dogovorijo z žrebčarjem za naslednji pripust ali pa nabavo svežega ali zamrznjenega semena. Pri pregledih smo pozorni tudi na morebitne spremembe rodil, ki onemogočajo uspešno osemenitev in jih uspešno zdravimo. Na ta način rejcem prihranimo dragocen čas in denar.

ELEKTROMAGNETNA TERAPIJA Z APARATOM FIRME VITA LIFE

Zdravljenje s pulzirajočim magnetnim poljem je učinkovito in povsem naravno zdravljenje, brez stranskih učinkov. Pulzirajoča magnetna polja lahko zaradi svojih lastnosti prodirajo skozi materijo in lahko vplivajo na vsako celico v telesu. Zdravilno delovanje magnetnih polj se je začelo pred desetletji ponovno uveljavljati kot dopolnilno zdravljenje v konvencionalni kot tudi alternativni medicini in veterini.

Sestavni del aparata je blazina za magnetno terapijo, na katero položimo žival. Točno določena področja telesa zdravimo z lokalnim, paličnim aplikatorjem. Za zdravljenje tetiv in sklepov na nogah konj, uporabljamo posebne manšete, ki jih ovijemo okoli nog.

Nekaj funkcij aparata:

 • regeneracijska funkcija kostnega sistema (po zlomu in poku kosti, po osteosintezah, po nastanku
  psevdoartroz (navidezni sklepi) po instabilnih zlomih kosti);
 • regeneracijska funkcija mehkih tkiv (rane po nesrečah s poškodbami in brez poškodb kože, ope
  kline, dekubitalni ulkusi);
 • pospeševanje krvnega obtoka (pospeševanje resorbcije izliva krvi (hematomov), izplakovanje
  limfnih edemov);
 • zmanjševanje bolečin kostnega in sklepnega sistema (degeneracija hrbtenice ter kostnega in
  sklepnega sistema, vnetja sklepov, poškodbe sklepov);
 • zmanjšanje bolečin v veznem tkivu (poškodbe veznega tkiva - stanje po operacijah, bolečine
  zaradi brazgotin)