DELOVNI ČAS IN DEŽURSTVO

Postojna

Ponedeljek – petek 7:30 – 18:00
Sobota 7:00 – 12:00

Cerknica

Ponedeljek 11:00 – 15:00
Torek 7:30 – 15:00
Sreda 11:00 – 15:00
Četrtek 7:30 – 15:00
Petek 7:30 – 15:00
Sobota 8:00 – 12:00

Dežurna številka 05/ 700 1000

Nasveti za govedo, drobnico in prašiče

Uporaba ultrazvoka pri govedu

Na naši veterinarski postaji se poslužujemo redne uporabe ultrazvoka pri govedu, saj je ultrazvočna diagnostika (v mlečni in mesni proizvodnji) ključnega pomena za uspešno in učinkovito reprodukcijo, saj nam zgodnje odkrivanje brejosti ter raznih sprememb na rodilih goveda pripomore k uspešnejši in bolj dobičkonosni reji.

Ultrazvočna diagnostika je ne-invazivna metoda, ki nam omogoča, da s pomočjo naprave, ki oddaja ultrazvočne valove pregledujemo rodila živali. Z napravo lahko natančno pregledamo zdravstveno stanje maternice ter jajčnikov goveda. Pri tem moramo biti posebno pozorni na morebitno tekočino v maternici (vnetje maternice) ter na razne strukture na jajčnikih (ciste,perzistentno rumeno telo,...), ki se pojavljajo pri kravah, ki so neredno v pojatvi, po telitvi ne pridejo v pojatev ali pa ne ostanejo breje po umetni osemenitvi. Poleg tega nam ultrazvok omogoča zgodnje odkrivanje brejosti, ki se opravlja 25.-60. dan brejosti.

Trihinoskopski pregled mesa

Trihineloza je parazitarna bolezen ljudi, prašičev, konj in drugih mesojedih živali. Povzroča jo parazit trihinela ali lasnica, do 4 mm dolg nitast črv. Za človeka so prašiči glavni rezervoar okužbe, še posebno divji prašiči, jazbeci. Osnoven in pomemben veterinarsko sanitarni ukrep preprečevanja okužbe človeka s tem parazitom je ustrezna higienska reja prašičev, deratizacija, ustrezna toplotna obdelava mesa in trihinoskopski pregled mesa. Pregled mesa domačega in divjega prašiča, konj ter medveda, ki je namenjeno za javno potrošnjo je obvezen. Opravljajo ga v laboratorijih v klavnicah. Trihinoskopski pregled mesa živali, ki je namenjeno za lastno potrošnjo, ni obvezen, je pa zelo priporočljiv.

V našem laboratoriju opravljamo kompresijsko trihinoskopsko metodo pregleda mesa. V ta namen sta za pregled potrebna dva koščka mišičnega dela trebušne prepone velikosti oreha. V preparatu iščemo ciste z ličinkami parazita.