DELOVNI ČAS IN DEŽURSTVO

Postojna

Ponedeljek – petek 7:30 – 18:00
Sobota 7:00 – 12:00

Cerknica

Ponedeljek 11:00 – 15:00
Torek 7:30 – 15:00
Sreda 11:00 – 15:00
Četrtek 7:30 – 15:00
Petek 7:30 – 15:00
Sobota 8:00 – 12:00

Dežurna številka 05/ 700 1000

Diagnostični aparati

Pri diagnosticiranju živalskih bolezni opravljamo različne preiskave s pomočjo sodobnih diagnostičnih aparatov.

Laserski hematološki analizator (Laser Cyte–Idexx)

Analizo celotne krvne slike izdelamo zaradi ocene splošnega zdravstvenega stanja in odkrivanja različnih motenj kot so anemije, infekcije, zastrupitve.

Celotna krvna slika vključuje: število eritrocitov, retikulocitov, levkocitov, trombocitov, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), diferencijalno krvno sliko (podvrste levkocitov: neutrociti, eosinociti, basofilci, monociti, limfociti) ter hemoglobin in hematokrit. Analiza traja približno 8 minut.

Laserski hematološki analizator (Laser Cyte–Idexx)

Biokemijski analizator krvi in urina (Vet test - Idexx)

Omogoča pregled 26-ih biokemičnih parametrov krvi v 8 minutah: albumine, holesterol, laktat-dihidrogenaza (LDH), trigliceride, alkalnofosfatazo, kreatinin kinazo, lipazo, kreatinin v urinu, alanin-aminotransferazo (ALT), kreatinin, amilazo,gama-glutamiltransferazo (GGT), NH3, proteini v urinu, aspartat-aminotransferazo (AST), globuline, URIC(za ptice), sečnino, glukozo, celokupni bilirubin, LAC, celokupne serumske beljakovine, magnezij, anorganski fosfat, kalcij.
Biokemijski analizator krvi in urina (Vet test - Idexx)

Analizator krvnih plinov in elektrolitov (Vet stat-Idexx)

Z njim ugotavljamo 13 krvnih parametrov:

  • elektroliti: Na, K, Cl,
  • pH krvi, tHb, Ca++, Glukozo
  • krvne pline: PCO2, tCO2, HCO3-, , PO2, SO2,
Analizator krvnih plinov in elektrolitov (Vet stat-Idexx)

Analizator motenj strjevanja krvi (Coag Dx- Idexx)

Pokaže vzroke motenj strjevanja krvi, ki so lahko tudi posledica zastrupitve z dikumarinskimi preparati (strup za miši). Z njim določamo protrombinski čas (PT) in aktiviran delni tromboplastinski čas (APTT).

Analizator motenj strjevanja krvi (Coag Dx- Idexx)

Digitalni RTG aparat (EcoRay DR FDX-900VET)

Najnovejša pridobitev Veterinarske postaje je nov direktni digitalni RTG aparat. Razlika med klasičnim rentgenom in digitalnim je v tem, da je slika pri digitalnem aparatu na računalniškem ekranu prisotna že v nekaj sekundah po ekspoziciji. Slike so zelo kvalitetne in se jih lahko kasneje obdeluje in shranjuje v arhiv na računalniškem sistemu ali na CD disk. Slike je možno pošiljati tudi v elektronski obliki. Ker so časi ekspozicije nižji, je tudi doza žarčenja nižja, kar pripomore k večji varnosti pacienta in osebja. Filmov ni potrebno razvijati, zato ne uporabljamo kemikalij in ne onesnažujemo okolja.
Pred slikanjem je včasih potrebno žival pomiriti ali anestezirati.
Digitalni RTG aparat (EcoRay DR FDX-900VET)

Ultrazvočni aparat

Ultrazvočne aparature, s svojimi sondami proizvajajo ultrazvok, visokofrekvenčni zvok, s frekvencami višjimi od 20 kHz, ki za preiskovani organizem nima škodljivih učinkov. Uporaba ultrazvoka je izredno široka, saj z njim lahko preiskujemo jetra, ledvice, srce, ožilje, reprodukcijske organe, zarodke ipd.

Na naši veterinarski postaji uporabljamo štiri ultrazvočne aparature. Dve sta namenjeni za terensko delo, dve pa za delo v ambulanti. Aparati so opremljeni z različnimi sondami, ki so ključni del vsakega aparata za ultrazvok, saj nam služijo kot oddajniki in sprejemniki ultrazvočnega valovanja. Ključnega pomena je tudi dobra računalniška podpora, ker obdeluje informacije, ki jih sprejema sonda.

EKG aparat

Elektrokardiografija je hitra, preprosta in neboleča preiskava, med katero se električni impulzi iz srca ojačajo in zapišejo na tekočem traku papirja. EKG uporabljamo skupaj s kliničnim pregledom in drugimi preiskavami pri odkrivanju različnih obolenj srca. Veterinar na osnovi EKG-ja lahko ugotovi, ali srce bije enakomerno, ali je moteno prevajanje impulzov v srcu, prisotnost prirojenih srčnih napak in bolezni zaklopk.

EKG aparat

Endoskop (Karel Storz)

Je dolg, tanek instrument, ki vsebuje optične leče za prenos slike in ga je mogoče uvesti v telo. Skozi leče je mogoče opazovati tkiva v notranjosti telesa. Tkiva lahko opazujemo direktno skozi leče endoskopa, ali pa preiskovano področje snemamo s kamero in jo opazujemo na ekranu. Endoskopija je zelo varna, minimalno invazivna preiskava.

Tonopen vet

Je elektronska aparatura za merjenje intraokularnega pritiska. Z nežnim dotikom roženice izmeri pritisk v očesu. Priporočljive so redne letne meritve očesnega pritiska pri genetsko predisponiranih pasmah, kakor tudi pri vseh primerih rdečine očesa ob poškodbah glave in oči ter pri starejših živalih.

UV Woodova svetilka za pregled na mikrosporijo

Woodova svetilka je v veterinarski dermatološki praksi namenjena za ugotavljanje mikrosporije, glivične bolezni kože (psov, mačk, malih glodalcev, konj). Svetilka oddaja ultravijolično svetlobo, ki se filtrira skozi nikljev ali kobaltov filter. Če bolno žival pregledamo v svetlobi te svetilke, opazimo značilno rumenozeleno fluoresciranje prizadetih dlak. V bistvu fluorescira presnovek gliv "Triptofan" in sicer samo na živih dlakah. Žal preiskava z Woodovo svetilko v 36 % primerov ne odkrije mikrosporije, posebno, če poteka le-ta v latentni obliki. Živali pregledujemo v temnem prostoru.

Mikroskop

Z mikroskopom pregledujemo predvsem tkiva, telesne tekočine in izločke, kjer iščemo mikroskopsko majhne bakterije, glivice, opazujemo očem nevidne mikro spremembe v tkivih ali priosotnost različnih tujkov, kristalov v telesnih tekočinah. Z mikroskopom ugotavljamo prisotnost različnih vrst parazitov v tkivih, iztrebkih…

Urinski analizator

Z njim ugotavljamo vsebnost eritrocitov, levkocitov, proteinov, bilirubina, specifično težo in ph urina,nitrite, ketone in urobilinogen v urinu. Postopek je zelo enostaven. V preiskovani urin pomočimo testni trak in ga vstavimo v aparaturo. Rezultat analize se v nekaj sekundah izpiše na tiskalniku.

Refraktometer

Z njim na hiter in zanesljiv način odčitamo stanje ključnih telesnih tekočin. Lahko odčitamo specifično težo urina in nekaterih ostalih telesnih tekočin ter skupne beljakovine v urinu, krvi in nekaterih ostalih telesnih tekočinah.